Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami
Kroki postępowania
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
czerwona papryka pokrojona w paseczki - ½ szt.
czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 szt.
pieczarki bardzo cienko pokrojone – 6 szt.
mozzarella odsączona z zalewy – 250 g
tymianek – do smaku
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka.