Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości
40 dag
wątroba wieprzowa
ok 30 dag
bułka czerstwa
4-5 sztuk
jajko
2-3 sztuki
cebula
2 sztuki
marchew
1 sztuka
por
1 sztuka
natka pietruszki
1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięso i wątrobę umyć, zalać wodą i postawić do gotowania, dodać obrane i umyte por, marchew i natkę pietruszki. Wątrobę gotuje się ok. 15 minut dlatego musimy ją wyjąć wcześniej, a mięso gotować do miękkości. Można posolić. Mięso i wywar wystudzić.

W wywarze namoczyć bułki i zemleć razem z wątrobą mięsem i cebulą. Masę wymieszać, wbić jajka i doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt sucha dodać troszkę wywaru.

Formę na pasztet albo naczynie żaroodporne wysmarować olejem, można też posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowaną masę. Wyrównać i piec ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak