Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • masło roślinne

    1 kostka
  • jajo

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • drożdże

    6 dag
  • sól

    1 szczypta
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, łyżkę mąki, żółtko i jajko. Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z masłem roślinnym, następnie wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka przy pomocy szklanki. Kostki czekolady pokroić na połówki, kłaść je na cieście, składać na pół i zlepiać jego brzegi. Rogaliki piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (186)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

02.08.2016 22:25
chętnie bym skosztowała!

sanielcia

12.01.2014 17:56
pyszne rogaliki

IKrakowianka

09.09.2013 21:28
wyglądają wspaniale

AGNIESZKA144

01.07.2013 06:16
dzieciaki je uwielbiaja

Ajam

23.01.2013 12:20
Wyglądają jak te chińskie ciasteczka z wróżbą..:) Podejrzewam, że są bardzo pyszne, będę musiała zrobić:)

Fary1907

06.01.2013 19:47
pycha

Wioletta6

20.10.2012 20:05
robiłam dziś ciasto banalnie proste do zrobienia a smak mmmmmmmmmmmmmmm ... nie do opisania. Spróbujcie sami!

Patrycja25

11.10.2012 15:11
dobre

Jastinka

28.02.2012 23:03
świetne

IZABELA29

11.01.2012 10:30
smacznie ,lubie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat