Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Ani
W garnku na ogniu rozpuszczam pomidory z puszki z wcześniej zmiksowanym pomidorem świeżym, dodaje sól, wsypuje cukier, bazylia, oregano, czosnek. Gotuję na małym ogniu aż składniki się połączą i zrobi się gładki sos. Cukru dodaje do smaku aż sos przestanie mieć gorzkawy posmak.
Ciasto jak urośnie jeszcze raz wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Trzeba tak zrobić przynajmniej 3 razy, to jest kluczowe działanie przy tym przepisie.
Następnie dziele ciasto na 2 mniejsze porcje, jeszcze raz zagniatam, wałkuję na taką grubość jak kto lubi, smaruje sosem i układam na wierzch ulubione składniki. Wstawiam do pieca na 15-20 minut. Po 20 minutach na górę daję ser (tak, dopiero po upieczeniu pizzy) aby się nie spiekł a jedynie roztopił. Posypuje bazylią.