Karmelowe ciasto

Karmelowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • masło roślinne

    1 kostka
  • herbatniki

    2 duże opakowania
  • masło roślinne

    1/2 kostki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • herbata

    1 szklanka
  • wódka

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta. Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane. Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.
Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie. Odstawić do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (247)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

25.02.2017 22:16
super ciacho

cookingangelika

23.02.2017 09:31
ciasta z karmelem- uwielbiam

Habibi

18.02.2017 19:51
...tortami a nie torbami ;)

Habibi

18.02.2017 19:50
Tego ciasta jeszcze nie robiłam, ale do innych, które robię na biszkopcie, prawie nigdy go nie nasączam, bo nie widzę takiej potrzeby! Jak biszkopt nie siedzi za długo w piekarniku i nie jest przesuszony, to nie wymaga nasączania. W ogóle nasączanie kojarzy mi się ze spapranymi torbami jakie piekły kiedyś panie we własnym domu "na zamówienie".

Laila2786

15.02.2017 16:07
karmelowe pyszności

Bożena Matuszczyk

26.01.2017 18:51
Pyszne i kuszące ;)

marta1371

14.01.2017 23:06
W sam raz do kawusi

Jolanta40

13.12.2016 20:06
ale apetyczne ciasto

Małgorzata92

13.12.2016 19:41
Wspaniałe :)

GeneracjaXYZ

02.12.2016 17:49
Karmelove :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat