suflet cytrynowy

suflet cytrynowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • limonki zielone

    4 szt
  • cukier

    80 gram
  • jajka

    6 szt
  • mąka ziemniaczana

    30 gram
  • sól

    szczypta
  • masło

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Skórkę z limonek zalewamy 15 ml gorącej wody i odstawiamy do naciągnięcia.Sok c limonek wyciskamy i dodajemy do naparu.Mieszamy 4 żółtka z mąką ziemniaczaną i 60 dkg cukru i dodajemy napar cytrynowy i całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż krem zgęstnieje.Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę a pod koniec ubijamia wsypuejmy resztę cukru.Pianę łączymy z przestudzonym kremem cytrynowym.Masę wlewamy do 4 małych foremek wysmarowanych masłem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dorotka0000025

02.07.2012 13:43
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat