Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie empanadas w cieście drożdżowym
Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.
Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.
Odstawić farsz by wystygł.
Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.