Karp z korzennym sosem

Karp z korzennym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 kilogram
  • sól

    do smaku
  • mąka

    2 łyżki
  • sok z 1 cytryny

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • bulion

    1/2 szklanki
  • migdały

    40 gram
  • rodzynki

    3 łyżki
  • sok z cytryny

  • sól

    do smaku
  • masło

    1/2 łyżki
  • goździki

    2 sztuki
  • sos

    70 gram
  • piernik

    70 może być czerstwy
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam.

Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawlito

26.06.2014 09:57
apetycznie wygląda

anemon

20.01.2014 15:46
Nigdy nie robiłam z inną rybą, ale myślę, że można spróbować.

Alex_M

17.01.2014 12:00
karpia nie lubię, ale chętnie bym spróbowała inną rybkę z tym sosem :)

Dorota59

13.05.2013 13:26
aromatyczna rybka

anemon

29.01.2013 18:17
Basiu polecam.

anemon

29.01.2013 18:17
Basiu polecam.

barbara11561

29.01.2013 10:49
w takiej wersji jeszcze karpia nie robiłam,zawsze tylko tradycyjnie,ale na pewno następnym razem wypróbuję Twój przepis:)

Aneta41

23.01.2013 20:46
no no fajny przepis

alaaa

16.10.2012 18:45
karp w innej wersji,wypróbuję

Grazyna0211

11.08.2012 21:00
ja też nie jestem fanką karpia ale reszta rodziny tak a tak przygotowanego jeszcze nie podawałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat