Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z dyniowym pure
Kruszonka:
1/2 masła/margaryny
200g mąki
żółtko
szczypta proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W misce wymieszać mąkę(3/4), sól, cukier, następnie wlać drożdże, dodać masło, jajka i wyrobić ciasto, dosypując w międzyczasie resztę mąki.
Ciasto powinno być elastyczne. Podzielić je na dwie części. Do jednej dodać pure i podsypać mąką, by nie kleiło się do rąk. Można dodać szczyptę barwnika. Dwie miski z ciastem przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta; najpierw jasne, a następnie to z pure. Na jasnym cieście układamy ciasto z pure dyniowym i zwijamy jak roladę. Układamy je w formie do pieczenia, uprzednio posmarowanej masłem i podsypanej mąką. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto się napuszyło (około 40 minut).
Rozgrzewamy piekarnik. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 45-60 minut.
Smacznego :)