Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierany "Łaciatek"

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
jajko 4 sztuki
cukier 160 gram
mąka 200 gram
sól 1 szczypta
budyń śmietankowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
ser biały 300 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2 łyżki
budyń waniliowy 1/2 opakowania
mleko 200 ml
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany "Łaciatek"

Niewielką formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (równie dobrze możemy go nie używać, tylko posmarować formę margaryną i posypać ją mąką).

Mąkę mieszamy z budyniem, proszkiem, błonnikiem i solą.

Piekarnik nagrzewamy do 175st.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą suchych składników i mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy, a na jego wierzch wykładamy porcjami masę serowo-budyniową.

Pieczemy w temp 175stopni około 45 minut.


Masa:

Gotujemy budyń. Studzimy.

Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Ewentualnie dosładzamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 23.02.2013 16:11
super przepis
1j1o1l1a1 08.06.2012 14:28
to zrobic razy 2, albo...2 tortownice :)
Agnieszka91 08.06.2012 13:14
Fajny tylko szkoda że składniki do tortownicy, a ja mam dużą rodzinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak