Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Potrawka z pomidorów

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorów
1 kg
cebule
4
czarnych oliwek bez pestek
8
gałązki rozmarynu
4
octu balsamicznego
12 łyżek
sól, pieprz
plasterków chudego, wędzonego boczku
8
oregano świeże
2 pęczek
olej
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z pomidorów

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Oliwki podzielić wzdłuż na połówki. Rozmaryn i oregano drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim pomidory kilka minut na małym ogniu. Dodać cebulkę, dusić jeszcze 10 minut. Po 5 minutach do warzyw przełożyć oliwki, wlać ocet balsamiczny, przemieszać. Potrawkę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną zieleniną. Boczek przełożyć na patelnię, smażyć 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe danie przełożyć na cztery talerze. Podawać ze świeżym białym pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 20.07.2010 12:21
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak