Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop + dżem z truskawek i rabarbaru

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
rabarbar 1 kg
cukier 1,5-2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop + dżem z truskawek i rabarbaru

Truskawki przebrać, umyć, oberwać szypułki i wrzucić owoce do dużego garnka - zasypać cukrem.
Rabarbar obrać z włókien i pokroić łodygi w plasterki - dodać do truskawek.
Dokładnie wymieszać owoce z cukrem, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny.
Następnie postawić garnek na jak najmniejszym płomieniu, najlepiej dodatkowo podłożyć płytkę ochronną, i ogrzewać tak długo, aż owoce puszczą sporo soku, a cały cukier się rozpuści.
Syrop przelać przez gęste perlonowe sitko do osobnego garnka - zagotować i napełniać gorącym syropem wyparzone słoiczki - zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować 15-25 minut.
Pozostałe owoce smażyć na małym płomieniu przez kilka godzin - np. przez 2-3 dni po godzinie.
Zapasteryzować w małych słoiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 08.08.2012 08:33
bardzo lubię
Habibi 13.06.2012 12:07
* Serdecznie zapraszam do skorzystania z moich przepisów :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak