Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lasagne z pieczonymi warzywami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron do lasagne
6 platow
mozarella
1
parmezan starty
50 gram
cukinia
1 mala
bakłażan
1 maly
papryka czerwona
1
tymianek
3 galazka
czosnek
3 zabki
pieczarki
100 gram
pomidory krojone z puszki
1
bazylia świeża
15 gram
cukier drobny
2 lyzeczki
mleko
600 ml
cebula biała
1/2
Liść laurowy suszony Prymat
1
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/5
Sklep Prymat
masło
40 gram
mąka
40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z pieczonymi warzywami

Kroki postępowania

1
Sos pomidorowy - zeszklij drobno pokrojona czerwona cebule i 2 zabki posiekanego czosnku. Dodaj pokrojone pomidory z puszki wraz z 2 lyzkami wody. Wrzuc pokrojona bazylie. Dodaj cukier (opcjonalnie) oraz przypraw do smaku. Proz przez ok.30 minut, az powstanie gesty sos.
Krok 1 - Lasagne z pieczonymi warzywami foto
2
Pieczone warzywa - Pokroj baklazana w plastry, uloz na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku (180C) przez 20 minut. Odstaw na bok.
Nastepnie uloz pokrojona wzdluz cukinie oraz pokrojona w paski papryke. Wcisnij miedzy warzywa zabki czosnku oraz galazki tymianku. Piecz przez 20 minut.

Podsmaz pieczarki. Nastepnie dodaj warzywa so przygotowanego sosu pomidorowego.
Krok 2 - Lasagne z pieczonymi warzywami foto
3
Sos beszamelowy - Do garnka wlej mleko, dodaj polowę cebuli, lisc laurowy oraz galkę muszkatolowa i delikatnie zagotuj. Na malej patelce rozpusć maslo, dodaj make i wymieszaj, az otrzymasz gladka masę. Zacznij wlewać do mleka. Nie przestawaj mieszać trzepaczką. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, stale mieszając aż uzyskasz gęstniejący sos podstawowy. Odstaw na bok i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Lasagne z pieczonymi warzywami foto
4
Lasagne - Do malego naczynia zaroodpornego wlej 2 lyzki sosu beszamelowego. Poloz warstwe warzyw, platy makaronowe. Na nie kilka kawalkow mozarelli i troche parmezanu. W ten sam sposob zbuduj kolejne 2 warstwy. Pamietaj, aby zakonczyc lasagne sosem beszamelowym i serem.

Smecznego!
Krok 4 - Lasagne z pieczonymi warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 12.07.2012 16:49
mniam mniam...
Cukiereczek13 03.06.2012 13:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak