Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa
* 40 dag grochu,
* 25 dag włoszczyzny,
* 15 dag boczku wędzonego,
* 1,5 litra wody,
* 5 dag cebuli,
* 2 dag mąki,
* 1 płaska łyżka majeranku,
* sól do smaku.
Przygotowanie:
Groch oczyścić i opłukać. Następnie moczyć kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Ugotować w wodzie, w której się moczył. Po zmiękczeniu osolić. Z boczku i warzyw ugotować wywar. Obrać cebulę, drobno skroić i dodać do zupy. Dodać groch. Mąkę zrumienić na jasno-złoty kolor. Do zasmażki dodać zimną wodę ucierając na jednolitą, dość płynną masę. Dodać do zupy i zagotować. Przyprawić majerankiem i solą. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Można spożywać samą lub z grzankami z chleba.