Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia smażona na przystawkę
Kroki postępowania
Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min .
W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach .
Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku
papierowym.
przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.
umieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą.
Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię.
Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.