Drożdzówki z jabłkiem

Drożdzówki z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    200 ml
  • sól

    szczypta
  • margaryna

    8 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • cynamon

  • cukier do smaku

  • galaretka

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać troszkę cukru i 5-10 dag mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć, dodać stopioną Kasię i resztę mleka. Dodać powstała masę do rozczynu, dodać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Dobrze wyrobić ciasto.
Odstawić na około 40-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mus jabłkowy doprawić do smaku cukrem i cynamonem, dodać do niego galaretkę. W przypadku użycia jabłek w kawąłkach należy je obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Formować średniej wielkości placuszki, w środek włożyć mus jabłkowy lub kawałki jabłek, formować bułeczki odłożyć na 15 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopioną Kasią, piec około 20 minut w 180 stopniach (zależy od piekarnika).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

koala

24.06.2012 23:35
przepyszna(:

Renata16

14.05.2012 22:10
smakowicie wyglądają

Ewa104

04.11.2010 15:52
Uwielbiam takie bułeczki.

banditka

15.09.2010 10:10
oj ale pycha!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat