Przepis i sposób przygotowania na: Warkocze obfitości
Kroki postępowania
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Każdą rozwałkowujemy na kwadrat lub owal o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm.
Każdy kawałek nacinamy (najwygodniej radełkiem) po bokach w odstępach około 1,5 cm tworząc paseczki ale pamiętając o tym aby nie rozciąć środka na którym ułożymy owoce.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 20 minut .
Po tym czasie środek każdego placuszka smarujemy białkiem jajka i układamy pokrojone w plasterki truskawki, po kilka malin a także jagód.
Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka.
Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)