Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bucatini alla bolognese z pestkami dyni

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron bucatini
500 gram
wołowina mielona
250 gram
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
pestki dyni
1 garść
oliwa
2 łyżki
parmezan starty
4 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sos pomidorowy
500 (kartonik)

Przepis i sposób przygotowania na: Bucatini alla bolognese z pestkami dyni

Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a seler w plasterki. Cebulę wraz z selerem i marchewką obsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Dodać sos pomidorowy i zioła suszone. Dusimy potrawę około 30 minut aż sos nieco odparuje. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i nieco gałką muszkatołową. Makaron Bucatini gotujemy al dente. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerz, polewamy sosem mięsnym i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz startym parmezanem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 17.07.2012 20:01
ciekawy dodatek
mufinka79 25.05.2012 20:30
Pycha :) Polecam używanie pestek z dyni lub słonecznika do takich makaronów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak