Kilimandżaro

Kilimandżaro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt ciemny

    1 szt.
  • jabłka

    1 kg
  • galaretka cytrynowa

    2 szt.
  • masło

    1 łyż.
  • mleko

    1/2 litra
  • cukier

    1/2 szkl.
  • żółtka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyż.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyż.
  • masło

    250 g
  • cukier

    4 łyż.
  • śmietana

    2 łyż.
  • kakao

    3 łyż.
  • masło

    60 g
  • żelatyna

    1 łyżecz.
  • wiórki kokosowe

    1 łyż.
  • morele suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kilimandżaro
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Krok 2 - Kilimandżaro
Masa budyniowa: Odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Krok 3 - Kilimandżaro
Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch ozdobić wiórkami kokosowymi i pokrojonymi w kosteczkę morelami. Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

25.03.2017 16:30
Wygląda pysznie

cookingangelika

23.02.2017 09:31
muszę je wyprobowac. Wygląda fajnie

Bożena Matuszczyk

28.01.2017 22:39
Pyszne ciasto.Kusi smakiem i wyglądem;)

pestka

17.01.2017 15:46
pyszny deser

agnieszka214

29.12.2016 19:27
bardzo lubie ciasta a to musi byc pyszne

Grazyna0211

03.12.2016 10:48
super ciasto

DOROTA/PATI197799

12.04.2013 14:51
bardzo fajne ciasto :)

rutynka

31.08.2012 12:42
niebo w gębie:)

Małgorzata106

26.08.2012 19:50
pycha

Ewa104

17.05.2012 10:58
Przepyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat