Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem waniliowym
Przyrządzamy krem: żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę mleka. Resztę zagotować z wanilią przekrojoną wzdłuż i wyjętymi ziarenkami. Do odlanej 1 szkl. mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i dobrze rozmieszać, wlać do gotującego się mleka, wyjmując wcześniej laskę wanilii. Następnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy aż masa będzie wystarczająco gęsta. Możemy do masy na końcu dodać likieru. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone i przekrojone wzdłuż eklery. Ozdabiamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do czasu aż masło się ładnie rozpuści), ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!