Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cytrynowo-miętowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majonez tradycyjny 100 g
cytryna 2
mięta liście 5 garści
śmietana 250 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cytrynowo-miętowy

Śmietanę kremówkę ubijamy z odrobiną soli. Miętę dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytryny polewamy wrzątkiem i skórkę z 1 cytryny ścieramy na tarce. A z wnętrza wyciskamy sok do salaterki. Ubitą śmietanę łączymy z miętą posiekaną, startą skórką z cytryny i majonezem. Dobrze mieszamy a na koniec dodajemy sok z cytryn i odrobinę pieprzu. Doskonale taki sos smakuje z potrawami mięsnymi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.05.2012 09:13
fajny pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak