Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolonese z mozarellą.
Kroki postępowania
- mozarellę wyjmujemy z zalewy i odciskamy nadmiar serwatki, kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm
- skórkę świeżych pomidorów nadcinamy ostrzem i zalewamy je wrzątkiem - skórka powinna oddzielić się od miąższu
- kroimy 2 pomidory w kosteczkę a jednego w plastry
- czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy
- makaron lasagne zaparzamy po 30sek we wrzątku i układamy na papierze do pieczenia - czynność wykonujemy z każdym plastrem po kolei
Sos nie może pływać! Odparuj wodę :)
naczynie lub blaszkę smarujemy masłem.
1 warstwa: makaron
2 warstwa: sos pomidorowy (boloński)
3 warstwa: beszamel - 0,5 cm ( mleko podgrzewamy, dodajemy masło, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinkę imbiru i gałki muszkatołowej, zagęszczamy mąką do konsystencji gęstego budyniu)
Układamy warstwy do wykończenia składników, biorąc pod uwagę, że ostania warstwa powinna wyglądać następująco:
na beszamelu układamy pokrojone w plastry pomidory (można posypać świeżo posiekaną bazylią). Na każdym pomidorze układamy 1 plaster mozarelli.
Na talerzu podajemy pokrojoną w kostki, można ozdobić świeżą bazylią i pomidorami.
Smacznego :)