Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywna z kurczakiem
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
3 łyżki wody
szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko, pokroić masło w kosteczkę, dodać sól i połączyć z mąką tak jak na kruszonkę. Jajko roztrzepać z wodą po czym stopniowo wlewać do pozostałych składników i szybko zagniatać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę wysmarować odrobiną masła. Ciasto zawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć do formy i wylepić, nakłuć widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto wysmarować je roztrzepanym jakiem i znów zapiec przez 5 minut.
Farsz:
1 średni por
1 pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka przyprawy gros
1 łyżeczka oliwy
8 różyczek brokuła
1 pomidor
3 jajka
150 ml śmietany
garść szczypiorku
sól
pieprz
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać przyprawę gros i oliwę – wymieszać i macerować. Pieczarki umyć, odsączyć i pokroić w talarki – wrzucić do garnka, dodać łyżeczkę masła, sól i dusić do momentu, gdy woda z pieczarek całkowicie odparuje. Następnie do pieczarek dodać kurczaka i dusić. W międzyczasie ugotować wodę i blanszować brokuła. Pora pokroić i zalać wrzącą wodą – odsączyć. Jajka roztrzepać dodać sól i pieprz, szczypiorek oraz śmietanę – wymieszać.
Na upieczony spód ułożyć pora, pieczarki z kurczakiem, ułożyć brokuła i zalać masą jajeczną, ułożyć pomidora. Zapiekać przez 30 minut, aż masa jajeczna zetnie się.