Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze :

Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    3 szklanki
  • szafran

    1 szczypta
  • cebula

    1 szt.
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • ryz paraboliczny

    10 dag
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • jabłko winne

    4 duże szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
Cebulę bardzo drobno pokroić .
Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.
Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.
Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.
Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.
Napełnić jabłka .
Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .

Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

natii3624

06.06.2012 21:03
ooo! bardzo ciekawe :)

Misiabe

28.06.2011 15:48
ciekawy przepis

annamariakowalczyk3

08.09.2010 08:13
mniam....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat