małe pączusie z wieloowocowym dżemikiem....

małe pączusie z wieloowocowym dżemikiem....

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko letnie

    130 ml
  • masło stopione

    15 gram
  • drożdże suche

    1/2 opakowania
  • sól

    - szczypta
  • cukier

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    300 gram
  • dżem owocowy

    - ile potrzeba
  • olej do smażenia

    1,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

tłuszcz stopić i wlać do gorącego zimne mleko - nie trzeba studzić


do miski wsypać mąkę, drożdże, soli i cukru


do garnuszka z mlekiem i masłem dodać jajka i dobrze je roztrzepać widelcem i wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto


w misce przykryć talerzem i w cieple do wyrośnięcia na 2 godziny

z wyrośniętego ciasta formować kulki ok 5 cm średnicy

teraz kulkę spłaszczyć i dać łyżkę dżemu i z powrotem uformować kulkę i kłaść na stolnicy obsypanej mąką


w szerokim garnku rozgrzać olej do 190 C i smażyć w głębokim tłuszczu z 5 minut w połowie
obrócić na drugą stronę


usmażone pączusie kłaść na ręczniku papierowym - potem je przełożyć na talerz i polukrować lub posypać pudrem cukrem

z 2 łyżek cukru pudru i ciut wody zrobić lukier
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

19.01.2013 21:40
tylko takie smażyć.

gusia1000

19.01.2013 21:40
tylko takie smażyć.

ben-ka

24.08.2012 08:58
aż mi ślinka cieknie...........

rutynka

21.06.2012 11:52
pyszniutkie

ewka1978

06.05.2012 07:25
ciekawe czy mi się uda takie zrobić?

Rafał10

28.04.2012 18:30
ale słodziutkie pączusie :)

olkaaa

26.04.2012 19:16
extra

motyl

21.04.2012 14:49
uwielbiam

Hanna5

20.04.2012 11:20
mniam

IlonaAlbertos

19.04.2012 20:48
Dawno nie robiłam pączków, muszę zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat