Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • masło

    15 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • Masa serowa

  • żółtka

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • masło

    5 dag
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • białka

    3 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • beza

  • białka

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • żurawina

  • twaróg

    0,5 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Spód : Z podanych składników zagnieść ciasto,białko odłożyć do osobnego naczynia. Ciastem wylepić okrągłą tortownicę i podpiec na złoty kolor w 190 st.
Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypać budyń w proszku, mąkę, dolać roztopione masło. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową.
Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej.
Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. Przed końcem pieczenia posmarować sernik pianą ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

21.05.2017 09:11
Fajny smak

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 12:23
Ale smakowity i kuszący serniczek;)

Ola1984

09.01.2017 06:58
Pyszny sernik :)

Marta Ryżek-Kalkowska

18.10.2016 14:29
pyszne ciacho!

KORAL

20.06.2016 19:43
Super serniczek

IZABELA29

06.05.2016 16:24
najlepszy sernik

Klausia

21.04.2016 13:34
dobre ciacho

pestka

25.02.2016 10:12
bardzo smaczny deser

Ada-Gaba

11.02.2016 20:35
wygląda przepysznie

Stenka

26.10.2015 21:04
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat