Przepis i sposób przygotowania na: torcik z rolek pizzy
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami i solą. Dolać letniej wody, oliwy i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować dwa podłużne prostokąty. Jeden posmarować sosem pomidorowym lub keczupem, posypać ziołami do pizzy, rozłożyć mozzarellę i czosnek (opcja). Drugi placek posmarować pesto (użyłam z bazylii) i mozzarellę. Oba placki zrolować wzdłuż dłuższego boku (oczywiście można zrobić z jednym rodzajem nadzienia lub wymyślić trzeci..).
Rolki pociąć (WAŻNE! nitką, a nie nożem) na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub wysokiej blasze posmarowanej oliwą, pamiętając że ciasto urośnie 2x [przynajmniej powinno ;)].
Odstawić do wyrośnięcia najlepiej do piekarnika nagrzanego na min. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu wyjąć z naczynia lub formy.