Łopatka faszerowana Eli

Łopatka faszerowana Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1.5 kg
  • olej roślinny

    6 łyżek
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • sos chiński

    2 łyżki
  • przyprawa ziołowa do grilla Prymat

    2 łyżki
  • szpinak mrożony

    450 g
  • ser feta

    150 g
  • rękaw foliowy do piekarnika

  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • rokpol

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę rozkroić tak,żeby powstał prostokątny płat i rozbić tłuczkiem do mięsa.Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać,aż zrobi się emulsja.Zalać mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Szpinak włożyć do rondla i odparować (woda musi całkowicie wyparować) i ostudzić.Ser pleśniowy rozdrobnoć,dodać do szpinaku.Dodać czosnek,pieprz i wymieszać.Ser feta pokroić w kostkę.mięso wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozłożyć płat mięsa,posmarować szpinakiem (zostawiając z jednego dłuższego boku wolny pasek),posypać kostkami fety,ciasno zwinąć(od posmarowanego dłuższego boku) i związać nicią kuchenną.Mieso włożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1.5 godziny.20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię,żeby mięso się przyrumieniło.Wyjąć roladę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.Przed podaniem pokroić w plastry.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa111

23.06.2011 19:30
wygląda bardzo smakowicie

oliwkowa

17.02.2011 21:52
Uwielbiam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat