Drożdżowe ciasto z jabłkami i owocami róży

Drożdżowe ciasto z jabłkami i owocami róży

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    600 g
  • cukier

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • roztopione masło

    250 ml
  • masło

    80 g
  • drożdże

    50 g
  • kruszonka

  • mąka

    5 łyżek
  • roztopione masło

    3 łyżek
  • cukier

    2 łyżek
  • Dodatki:

  • jabłka

    4 szt
  • konfitura

    200 z owoców róży
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut.

Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy pokrojone w niewielkie kawałki jabłka lekko je wgniatając w ciasto.

Na jabłka wykładamy konfiturę z owoców róży.

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki).

Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Łukasz15

07.08.2012 11:30
super

Rafał10

30.05.2012 11:25
Musi być pyszne jak pięknie podane

jolanta19

14.04.2012 15:18
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat