Przepis i sposób przygotowania na: Käsespätzle
Spätzle najlepiej formować za pomocą praski do ziemniaków lub maszynki do ciasta lanego. Bezpośrednio do osolonej gotującej się wody za pomocą praski wyciskać ciasto w postaci raczej krótkich paseczków. Spätzle gotować przez około 2-4 minuty a następne wyjąć łyżką cedzakową z wody. Po odsączeniu z wody spätzle przełożyć na paternię (najlepiej żeliwną) polać 2 łyżkami roztopionego masła oraz posyłać dwoma rodzajami sera (najlepiej gdyby jeden ser był mocny a drugi słabszy). Patelnię przykryć i podgrzewać na małym ogniu do stopienia sera.
W międzyczasie obrać i pokroić w cienkie plasterki (lub w kostkę jak kto woli) 2 cebule. Cebulę podsmażyć aż do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju lub masła. Käsespätzle polać usmażoną cebulą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z kapustą.