Rogale z makiem

Rogale z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1500 gram
  • masło

    175 gram
  • żółtka

    3
  • jajko

    1
  • drożdże

    2
  • sól

    do smsku
  • mleko

    250 ml
  • cukier puder

    70 gram
  • masa

  • mak

    500 gram
  • cukier

    550 gram
  • margaryna

    50 gram
  • cukier wanilinowy

    do smaku
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • rodzynki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek maki i pół szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn. Wyrośnięty połączyć z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć, zmielić dwa razy. Masło rozpuścić i przesmażyć na nim mak, dodać pozostałe składniki i sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm, wykrawać trójkąty (10×20 cm), smarować ciepłym makiem (lepiej wyrasta), ciasno zwinąć. Odstawić do wyrośnięcia, nagrzać piekarnik do 160 st. C i piec 35 minut ( przy termoobiegu temperaturę ustawić na 140 st. C)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

10.12.2012 18:32
wspaniałe

malcik111

20.04.2012 09:14
wyglądają świetnie

Emilia22

06.04.2012 18:15
bajecznie wyglądaja

Monika78

06.04.2012 14:24
wow! idealne

Cukiereczek13

06.04.2012 11:44
pysznie wyglądają :)

Cukiereczek13

06.04.2012 11:44
pysznie wyglądają :)

Katarzyna87

06.04.2012 10:27
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat