Pomidorowa z soczewicą.

Pomidorowa z soczewicą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwonej soczewicy

    20 dag
  • przecieru pomidorowego (99,5% )

    50 dag
  • duza pietruszka

    1 szt
  • marchewki

    3 szt
  • kawałek selera

    do smaku
  • liść pora

    1 szt
  • ziela angielskiego

    4-5 ziarenek
  • czarnego pieprzu

    6 ziarenek
  • ziemniaków

    4-5 szt
  • przyprawa do potraw

    2 płaskie łyżki
  • wody

    2,5 litra
  • natka pietruszki

    do smaku
  • skrzydełka kurczaka

    5 szt
  • cebula

    1 szt
  • oregano

    1 szt
  • jogurt naturalny

    3 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub słupki. Zalać wodą, wrzucić liść laurowy, całą cebulkę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach i liść pora. Zagotować. Wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować, zszumować. Wsypać Ziarenka smaku i gotować ok.25 minut. Wyjąć liść pora i cebulę. Dodać kilkakrotnie wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok.15 minut. Wlać przecier pomidorowy, rozkruszyć mini kosteczkę oregano i gotować ok.5 minut. Wyjąć skrzydełka. W szklance rozmieszać jogurt naturalny, stopniowo dolewać trochę zupy i mieszać. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy mieszając i porządnie zagrzać, ale nie gotować. Zupę posypać natką pietruszki lub inną zieleninką. Zupa jest lekka, ale sycąca i smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

24.02.2013 10:07
smaczna

ilka_86

31.01.2012 18:11
fajna zupka :)

maryśka

03.08.2011 12:39
świetna

mundek1011

31.08.2010 22:02
ciekawa zupka!

dasada1

17.08.2010 23:41
fajna zupa

noculos

17.08.2010 10:11
Musze wypróbowac

Przemek4

13.08.2010 13:39
mniam

SmacznaPyza

11.08.2010 20:57
też lubię zupki z soczewicą!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat