Przepis i sposób przygotowania na: kotlety z bakłażanem
Kroki postępowania
Bakłażana pokroiłam w plastry, posoliłam i odstawiłam na 10 min. Gdy puścił sok przemyłam wodą i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę również pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam je razem na oliwie z solą i pieprzem, dolałam wody i poddusiłam około 5 min.
W misce zmieszałam podduszony bakłażan z cebulą, startą na tarce pietruszkę, mąkę, zakwas i słonecznik. Dodałam zioła i 1 łyżkę oliwy. Odstawiłam na około 2 godziny.
Z masy uformowałam kotleciki. Z tej proporcji wyszło mi 8 sztuk.
Kotleciki piekłam na patelni teflonowej bez tłuszczu, pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Jest to bardzo smaczny i fajny pomysł na jarskie danie.