Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna Tostada
kolendra świeża- 8 gramów
sok z limonki- 0.5 sztuki
czosnek rozgnieciony- 4 ząbki
papryka czerwona w proszku- 8 gramów
olej 80 gramów
pieprz świeżo mielony, sól do smaku
zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.
Salsa: Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną 1 cebulę z 3 ząbkami czosnku, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę (15g), doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)
Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.
Guacamole: Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z niecałego pół limonki, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół papryczki chalapenios, łyżkę oliwy z oliwek i miksujemy.
Życzę gorących doznań i oczywiście smacznego.