Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy i koziego sera
2. Cebulę, łodygę selera i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy warzywa przez około 10 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kozi ser, bułkę tartą i rozmaryn i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
3. Do blendera wkładamy soczewicę, oliwki i jajko i dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i bez grudek. Zmiksowaną soczewicę dodajemy do masy z twarożkiem i całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy 8 koletów i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schłodzone kotlety po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 10 minut.