Dżem truskawkowo-agrestowy

Dżem truskawkowo-agrestowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    1 kg
  • cukier

    70 dag
  • woda

    3/4 szkl
  • agrest

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce oczyścić ze szypułek, umyć, osączyć. Agrest lekko rozgnieść w rondlu i zagotować w wodzie. Gorący przetrzeć przez sito. Truskawki zasypać cukrem, doprowadzić wolno do wrzenia. dodać przecier z agrestu. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat