Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z białego wina do ryb

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe wino 1 szklanka
woda 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mąki 3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z białego wina do ryb

Masło należy roztopić i wymieszać z mąką. Stale mieszając stopniowo dodawać wino oraz wodę (lub wywar) i doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia.

Dodać żółtka ubite ze śmietaną i mieszać do czasu aż sos będzie gęsty.

Doprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak