Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z salami i chili
Dodajemy 2 łyżki oliwy i zostawiamy na chwilkę Kiedy na mące zaczną pojawiać się bąbelki mieszamy dokładnie, następnie przekładamy na blat i wyrabiamy na gładką kulę, którą z powrotem wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy na jakieś 30 min. minimum.
W międzyczasie w talarki kroimy cebule, chili i pomidora, wędlinę i salami w większą kostkę.
Na oleju szklimy cebule, przyprawiamy do smaku. Do koncentratu pomidorowego dodajemy niewielką ilość wody, tak aby nie było za gęste, ale i nie za wodniste, dosypujemy zioła, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto rwiemy na niewielkie kawałki i nadajemy im odpowiedniego kształtu rozbijając delikatnie ręką. Kładziemy je na folię aluminiową rozłożoną na blaszce, na każdym placku rozprowadzamy sos, na to wędlinę/ salami, plasterek pomidora, podsmażoną cebulkę, chili a na to ser. I tak z każdym.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku jakieś 15 minut.
Świetnie smakują i na ciepło i na zimno, są idealną przekąską.
SMACZNEGO!