Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szynką
Tym razem przepis na risotto w moim autorskim wykonaniu. Do jego przygotowania wykorzystałam produkty dostępne w domu - szynkę, kolorowe papryki i pieczarki. Oczywiście możecie zmienić proporcje dodawanych składników oraz uzupełnić listę o swoje ulubione warzywa.
Ryż płuczemy w wodzie.
Na patelni na oliwie podsmażamy ząbek czosnku, gdy zacznie brązowieć wyrzucamy go. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy go ok. 5 minut.
Papryki kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i pora w cienkie plasterki. Warzywa dodajemy do ryżu. Mieszamy, smażymy ok. 3 minut. Wlewamy bulion 2 szklanki i nakrywamy pokrywką. Dusimy aż ryż wchłonie bulion. Pod koniec dodajemy pokrojona szynkę i posiekana natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką masła.