Clafoutis z truskawkami

Clafoutis z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    25 dkg
  • jajka

    3 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • olejek waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • masło

    1/2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem.

Truskawki pokrój na połówki i obtocz w mące kukurydzianej, następnie ułóż je na dnie naczynia.

Zmiksuj razem jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, olejek waniliowy i sól.

Gotowe ciasto wylej do formy z owocami i zapiekaj przez ok. 50 minut, aż stanie się złociste i puszyste.

Po upieczeniu wierzch clafoutis oprósz cukrem pudrem.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opada.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

10.12.2011 12:05
Rzeczywiście świetne ciasto :) i pięknie wygląda.

Justa32

05.11.2011 15:35
pycha!!

kochanyptysiu

06.06.2011 06:58
ekstra

Anna141

30.05.2011 11:44
pycha

eli_555

09.04.2011 22:59
pychota

gusia1000

24.12.2010 00:40
świetne danie letnie.

Islanzadi

31.10.2010 00:52
Wygląda smakowicie :)

kasiurek

16.10.2010 08:51
nigdy nie próbowałam mam nadzieje że uda mi się to zrobić, bo przepis wydaje sie bardzo prosty:)

Justyna223

28.08.2010 13:31
wszystko co jest z truskawkami musi być pyszne

kakiaa

26.07.2010 08:50
Brzmi i wygląda smakowicie. Sezon na truskawki już się skończył, ale z innymi owocami tez pewnie będzie pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat