Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ŻUREK ŚLĄSKI Z BOCZKIEM I SUSZONYMI GRZYBAMI

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony
10 dag
zakwas na żurek
2 szkl
grzyby suszone
5 szt
włoszczyzna
1 szt
cebula
1 szt
ząbek czosnku
3 szt
ziemniaki
4 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
śmietana
1/2 l
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
majeranek
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ŻUREK ŚLĄSKI Z BOCZKIEM I SUSZONYMI GRZYBAMI

Grzyby zalej woda i mocz je kilka godzin. Obierz włoszczyznę cebulę i9 czosnek. Cebule i czosnek posiekaj. Włoszczyznę pokrój. Do garnka włóż włoszczyznę listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Dodaj grzyby z woda z moczenia. Gotuj około 30 minut następnie przecedź. Zachowaj warzywa i grzyby. Wywar wymieszaj z zakwasem, zagotuj. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę. Ugotuj w posolonej wodzie odcedź. Grzyby i warzywa z wywaru potnij na kawałki dodaj do żuru razem z ziemniakami. Przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zagotuj. Wlej śmietanę. Boczek pokrój w słupki, zrumień z cebulą. Włóż do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak