Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z wędzoną rybą i ziemniakami
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.
Mięso ryby oczyszczamy z ości i usuwamy skórę.
Na podpieczonym spodzie układamy dachówkowato plasterki ziemniaków, kawałki ryby, plasterki cebuli i kawałki papryki.
3 jajka mieszamy ze śmietaną, startym serem, posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem a następnie wylewamy na tartę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż jajka się zetną i przyrumienią.