Przepis i sposób przygotowania na: Ricotta w dwóch wersjach
Wersja soft czyli czosnkowa:
Ser przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Można posolić, choć ja tego nie robię, bo lubimy smak naturalny. Przygotować dwie duże łyżki i talerzyk. Jedną łyżką nabierać trochę sera, po czym drugą zdjąć całą ilość z pierwszej. Powtórzyć - zdjąć pierwszą całą część z drugiej i przełożyć gotową "knelkę" serową na talerz. Powtórzyć z resztą sera.
Wersja hard czyli chili:
Ser przełożyć do miseczki. Chilpotle pokroić w małą kostkę i dodać do sera razem z sosem adobo. Wymieszać tym razem od niechcenia, aby serek miał lekko marmurkową strukturę. Można posolić. Wyłożyć na ten sam lub inny talerzyk w ten sam sposób jak wersję czosnkową.
Obie wersje wyśmienite ze świeżym pieczywem.