Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpiankiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią
Farsz: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Klasyczny sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati, dusić do uzyskania konsystencji sosu, a następnie zmiksować.
Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować ok. 3 – 4 minut w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem parmezan