Przepis i sposób przygotowania na: Serowe cannelloni
10 rurek makaronu cannelloni,
łyżka oleju,
szczypta soli.
Makaron gotować 5 min we wrzątku z solą i olejem. Odcedzić i ostudzić.
Farsz:
3 cebule,
1/2 kg półtłustego twarogu,
10 dag sera w kostce,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z twarogiem, cebulą i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewać rurki.
Sos:
puszka pomidorów,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
5 dag sera w kostce.
Formę do zapiekania lekko natłuścić margaryną. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekany czosnek, doprawić do smaku. Na dno naczynia wyłożyć połowę sosu, ułożyć napełnione rurki, polać resztą sosu i posypać startym serem. Piec ok. 25 min w temp. 175st.