Strucla z serem

Strucla z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    300 gram
  • drożdże świeże

    10 gram
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    90 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • sól

    1 szczypta
  • ser półtłusty

    400 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • masło

    50 gram
  • skórka pomarańczowa

    3 łyżkiNADZIENIE: ser półtłusty
  • jajko

    1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

NADZIENIE:
ser półtłusty - 400 g
cukier puder - 50 g
żółtko - 1 szt.
masło - 50 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
PONADTO:
żółtko – 1 szt.
słodka śmietana – 1 łyżka

CIASTO: w małej miseczce mieszam drożdże z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn, wlewam letnie mleko i roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.

Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: pokruszony widelcem ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, wyrabiam ręcznie przez chwilę i jeśli to konieczne to podsypuję lekko mąką, nie więcej jak 2 łyżki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce sklejam i podwijam pod spód.

Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając łączeniem do spodu. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie ostrym nożem nacinam ciasto, smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

22.02.2014 21:35
apetycznie wygląda :)

Ola1young

08.10.2013 14:25
fajny przepis dokładnie opisany

Wacław

10.07.2013 11:28
pyszności :)

adelajda

20.05.2013 17:04
lubię takie serowe cicha

alaaa

01.11.2012 19:20
już wyobrażam sobie zapach w kuchni i ten smak,pycha

caralajna

13.10.2012 16:02
bardzo ciekawy wypiek, mniam

Katarzyna59

23.08.2012 16:55
pyszna

Elżbieta17

12.06.2012 13:54
super:)

rutynka

29.05.2012 12:36
pyszna

anemon

24.03.2012 18:23
W takim razie GRAZYNA czekam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat