Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z chorizo i pomidorkami
Kroki postępowania
W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik chorizo kroję na bardzo cienkie plasterki i na nagrzanej na małym ogniu patelni wytapiam nadmiar tłuszczu. Cały czas pilnuję, aby kiełbasy za mocno nie wysuszyć. Następnie osuszam na ręczniku papierowym.
*widoczny na zdjęciu boczek użyłam do innego dania
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam plasterki chorizo, pomidorki koktajlowe i porwaną na kawałki mozzarellę. Całość posypuję suszonym tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę piekarnika. Pizzę piekę 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypuję listkami świeżego tymianku.