Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdźowe z truskawkami
Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie przykleja się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić.
W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na kawałki. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Z mąki na kruszonkę, cukru i margaryny robimy kruszonkę, czyli łączymy te trzy składniki. Posypujemy nią bułeczki a następnie pieczemy około 30 minut w temp. 180°c