Wątróbka z warzywami

Wątróbka z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg wątróbki drobiowej

    30
  • nieduży brokuł albo 1/2 większego

    1
  • strąka papryki czerwonej i żółtej

    po 1/2
  • kawałek pora ok. 10 cm

    1
  • garść posiekanego grubego szczypioru

    1
  • łyżeczki oliwy

    2
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części - środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie - wystarczy po 2 min. z obu stron - przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marcela

15.02.2012 12:31
Nie lubię watróbki ale bym się skusiła

MAŁY

26.12.2010 18:53
to lubię .

Ewa104

05.07.2010 15:12
Smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat