Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka natrzeć solą. Zostawić na chwilę. W tym czasie do filiżanki dodać olej i musztardę a następnie pieprz ziołowy, curry, sprasowany czosnek, paprykę czerwoną (można jeszcze dodać trochę kurkumy i pieprzu czarnego oraz innych ziół). Wymieszać - gdyby było bardzo gęste i grudkowate - dolać z 3-4 łyżki wody. Marynata powinna być dość płynna - wysmarować nią całą pierś z kurczaka Cebulę pokroić w talarki, położyć część na talerzyk a na cebulę wymarynowaną pierś, położyć pozostałą cebulę i jeśli zostanie jeszcze marynata - polać nią kurczaka. Zostawić na jakąś godzinę w chłodnym miejscu, po czym włożyć do rękawa, dodać z 3 łyżki wody lubi wina (wg zaleceń producenta rękawa lub torebki foliowej i aby pierś za mocno nie wyschła w czasie pieczenia) i wstawić do piekarnika na jakieś 45 minut w temp. 180stopni.
Taka pierś nadaje się zarówno do obiadu z delikatnym sosem np. do ryżu, jak i do obłożenia chleba na zimno czy pod galart.
I do tego jest w miarę niskokaloryczna.